Corporaties omarmen uitbesteding

By oktober 30, 2009 juli 23rd, 2020 Nieuws
De woningcorporatiemarkt opent zich voor uitbesteding. Een stijgend aantal corporaties kiest ervoor of kijkt ernaar. Niche-automatiseerders bieden hiervoor nieuwe diensten aan. Grote ict-dienstverleners hebben zich nog niet gemeld. Dat stelt adviesbureau PricewaterhouseCoopers.

PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft onderzocht of woningbouwcorporaties al klaar zijn voor uitbesteding. Volgens adviseur Maurits Cammeraat is meer dan 50 procent van de corporaties – klein én groot – met het onderwerp bezig. “Het onderwerp is omarmd. Sommige hebben al activiteiten uitbesteed, andere onderzoeken de mogelijkheden van het uitbesteden van ict. Het gaat vooral om beheertaken, zoals technisch applicatiebeheer en systeembeheer. Het geheel outsourcen van ict, inclusief de automatiseringsafdeling, zal niet snel gebeuren in corporatieland. Het informatiemanagement blijft een interne bezigheid.”

Circa 15 procent van de circa 450 corporaties in Nederland heeft meer dan vijf ICT-arbeidsplaatsen, blijkt uit het PwC-onderzoek. Kleine corporaties hebben moeite om hun ict-taken zelfstandig uit te voeren. Voor hen is het buiten de deur onderbrengen van ict-taken een interessante optie. Daarnaast vormt de fusiegolf onder corporaties een aanleiding om delen van de ict uit te besteden. Tijdens zo’n fusie vinden ingrijpende veranderingen plaats en dan is het voor de nieuwe organisatie prettig als een niet-kernactiviteit als ict-beheer in goede handen is ondergebracht. Ook verwachten corporaties een flexibele, betere dienstverlening terug te krijgen. Volgens Cammeraat heeft de aandacht voor uitbesteding ook te maken met de professionaliseringsslag die de volkshuisvesting door maakt. “De bedrijfsvoering moet efficiënter. Outsourcing kan daarvoor worden ingezet.”

Hoewel de markt zich opent, hebben grote dienstverleners zich nog niet gemeld, stelt Cammeraat. Beheerdiensten worden voornamelijk aangeboden door een aantal grotere leveranciers van corporatiesoftware, zoals NCCW, Databalk, SG Automatisering en Centric. NCCW heeft bijvoorbeeld voor het beheer van de kantoorautomatisering een joint venture opgericht met NEH, onder de naam NCCW Shared Services. SG is zelfs met woningcorporatie De Alliantie een samenwerking aangegaan voor het aanbieden van rekencentrumdiensten.

Bron

Delen op:

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op LinkedIn