Door de komst van het internet hebben apparaten als computers, tablets en telefoons ons leven al een stuk gemakkelijker kunnen maken. Echter, door de komst van het ‘Internet der Dingen’, beter bekend als Internet of Things, is er een nieuwe revolutie binnen de technologie op gang gekomen. Voorspellen wanneer een apparaat stuk zal gaan, optimaal energieverbruik of huizen waarin alles met elkaar verbonden is lijken momenteel wellicht nog ver weg. Toch is dit allemaal al mogelijk met dank aan het Internet of Things, simpelweg door apparaten te verbinden met het internet én door apparaten te verbinden met elkaar. Hierdoor wordt het mogelijk om huizen, gebouwen en zelfs hele steden slimmer te maken.

Om een Internet of Things oplossing te bieden is een aantal componenten nodig. In de eerste plaats dient een fysiek product uniek identificeerbaar te zijn, moet het een geïntegreerd systeem hebben en moet het data over een netwerk kunnen versturen. Met behulp van elektronica, software en sensoren kan eigenlijk ieder fysiek product slim gemaakt worden. Voorbeelden hiervan zijn lantaarnpalen, liften, muizenvallen en koffiemachines. Omdat de ‘dingen’ gebruik maken van verschillende protocollen om te communiceren, is een gateway nodig die de communicatie tussen het ‘slimme ding’ en een platform regelt. Op een Internet of Things platform wordt vervolgens de data geanalyseerd en wordt er een cloudoplossing voor opslag van de data geboden. Ten slotte is er een interface nodig die de data inzichtelijk maakt voor een gebruiker en het mogelijk maakt om aanpassingen door te voeren. Een interface komt meestal in de vorm van een app die gebruikt kan worden op smartphone, tablet en computer. Een volledige Internet of Things oplossing bestaat dus uit 4 onderdelen: hardware, software, connectiviteit en een interface.

Momenteel worden Internet of Things oplossingen vooral toegepast met oog op voorspellend en preventief onderhoud, luchtkwaliteit, energieverbruik en veiligheid. Een goed voorbeeld van preventief onderhoud kan worden gevonden in een casus van KONE, bekend van de liften en roltrappen. Door het toepassen van een Internet of Things oplossing wordt er allerhande data verzameld wanneer een lift wordt gebruik. Bijvoorbeeld, telkens wanneer een deur sluit wordt er naar de cloud verstuurd hoe lang de liftdeuren erover hebben gedaan om te sluiten. Wanneer de liftdeuren er normaliter 6 seconden over doen om te sluiten, maar dit opeens 7 seconden is geworden, wordt er een monteur gealarmeerd om preventief onderhoud uit te voeren. Dergelijke toepassingen zijn uiteraard ook mogelijk binnenshuis, bijvoorbeeld door te voorspellen of een ventilatiesysteem stuk zal gaan op basis van temperatuur of zuigkracht. Echter, de mogelijkheden van Internet of Things gaan veel verder. Zo kan het toepassen van Internet of Things erg interessant zijn voor een facilitaire dienst. Door middel van sensoren kan doorgegeven worden welke delen van een gebouw het meest gebruikt zijn, en dus prioriteit hebben om schoongemaakt te worden. Of wanneer muizenvallen voorzien worden van sensoren is het niet meer nodig om deze periodiek te vervangen, maar krijgt de facilitaire dienst een melding wanneer een specifieke val vervangen moet worden. Ook om comfort te verhogen kan Internet of Things een interessante oplossing zijn. Zo is het mogelijk om luchtkwaliteit en energieverbruik te optimaliseren. Dit kan tevens zorgen voor verlaagde energiekosten en een lagere uitstoot.

Internet of Things wordt al in verschillende kantoren en huizen toegepast, en dit zal alleen maar gaan toenemen. In een aantal gevallen kan dit gewoon een leuke toevoeging zijn die het leven iets gemakkelijker maakt. Echter, in andere gevallen kan het gebruik van Internet of Things cruciaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan compleet zelfregelende huizen waardoor ouderen en dementerenden langer thuis kunnen blijven wonen. Of denk aan parkeerplaatsen die zijn voorzien van sensoren waardoor het direct duidelijk wordt waar een parkeerplaats vrij is.

De verwachting is dat Internet of Things veel veranderingen teweeg zal brengen, waardoor uiteindelijk het huis waarin je woont, het kantoor waarin je werkt en zelfs de hele stad waarin je je begeeft slimmer zullen zijn.