Om je bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, komen er continu nieuwe mogelijkheden voor vergaande procesautomatisering. Maar lang niet elk bedrijfsproces leent zich er zonder meer voor om te automatiseren. Ook bij slimme digitale toepassingen zoals Robotic Process Automation (RPA) en Process Mining is het daarom goed om de meerwaarde daarvan voor je organisatie te onderzoeken. Immers, automatisering is geen doel, maar een middel.

Haalbaarheidstoets

Als vooruitstrevend organisatie ben je een groot voorstander van elke technologische innovatie die je organisatie vooruit kan helpen. Maar een van de valkuilen hierbij is dat je de automatisering of robotisering van bedrijfsprocessen als een doel op zich gaat zien. Het is daarom van belang om deze innovaties goed na te gaan in hoeverre je organisatie daar daadwerkelijk beter van wordt. Want net zoals geldt voor alle andere investeringen, dient ook automatiseren met beleid te gebeuren. “Voor organisaties die overwegen om met behulp van Robotic Process Automation (RPA) bepaalde handmatige processen te gaan automatiseren, hanteren wij bijvoorbeeld een haalbaarheidstoets waarbij we op procesniveau kunnen bepalen of zo’n investering zinvol is”, zegt Mark Musters, partner bij VVA-informatisering. “Uit die haalbaarheidstoets rolt een bepaalde score.”

Werk van klein naar groot

Een andere digitale techniek die sterk in opkomst is en die organisaties helpt om slimmer te werken, is Process Mining; hierbij worden bedrijfsprocessen visueel in kaart gebracht. Mark waarschuwt ervoor om ook hierbij een stapsgewijze aanpak te kiezen: “Probeer niet om in één keer al je bedrijfsprocessen onder de loep te nemen, maar begin met één proces waarvan de inzichten direct van waarde zijn voor de organisatie. En bepaal ook duidelijk welke gegevens je van dat proces in kaart wil brengen, zoals bepaalde KPI’s. Zodra Process Mining zich bij zo’n pilotproject eenmaal heeft bewezen, zullen toepassingen op andere bedrijfsprocessen snel volgen. Bij deze innovaties is het advies dus om van klein naar groot werken. Want onze ervaring is dat organisaties die over de eerste drempel heen zijn met automatisering, daarna ook het vertrouwen hebben om dat te gaan uitbreiden.”

Deskundige begeleiding

Bij het overstappen naar RPA, Process Mining is het belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Wij begeleiden je graag bij dit proces. Neem contact op.