De professionals van VVA-informatisering zijn niet alleen projectleider en adviseur. Wij zijn ook kenniswerkers. Regelmatig publiceren we artikelen waarin we onze kennis, visie of opinie delen. U vindt onze publicaties op deze pagina.

Op 14 maart jl. is het referentiegrootboekschema (RGS) voor de woningcorporatiesector gelanceerd. Aedes had een prachtige lanceer bijeenkomst georganiseerd waar veel publiek op af was gekomen. Mooi om te zien hoe samenwerking in de sector leidt tot een volwassen en bruikbaar product dat een goede bijdrage kan leveren aan professionalisering binnen de sector. Bij de opstart van dit RGS-traject waren we vanuit VVA betrokken. Destijds als Adviseur Informatievoorziening en Informatiemanagement a.i. bij Aedes.

Lees meer...

Door de komst van het internet hebben apparaten als computers, tablets en telefoons ons leven al een stuk gemakkelijker kunnen maken. Echter, door de komst van het ‘Internet der Dingen’, beter bekend als Internet of Things, is er een nieuwe revolutie binnen de technologie op gang gekomen. Voorspellen wanneer een apparaat stuk zal gaan, optimaal energieverbruik of huizen waarin alles met elkaar verbonden is lijken momenteel wellicht nog ver weg. Toch is dit allemaal al mogelijk met dank aan het Internet of Things, simpelweg door apparaten te verbinden met het internet én door apparaten te verbinden met elkaar. Hierdoor wordt het mogelijk om huizen, gebouwen en zelfs hele steden slimmer te maken.

Lees meer...

De dagen voor en na 25 mei had iedereen het erover: de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Onze mailboxen liepen vol met verzoeken tot toestemming voor het toesturen van nieuwsbrieven en de oude vertrouwde pop-ups voor cookies werden ineens uitgebreid met keuzes: welke cookies wilt u wel en welke niet? Het gaf even de indruk dat de onlinewereld écht ging veranderen. En nu, anderhalve maand later: waar staan we nu? Wat is er veranderd en hoe zijn we, als zorgsector in het bijzonder, omgegaan met het gedachtegoed van de nieuwe wetgeving?

Lees meer...

Software as a Service wordt in rap tempo de nieuwe norm in softwareland. Dat betekent ontzorging op het gebied van technisch beheer. Nieuwe updates worden vooraf (geautomatiseerd) doorgetest en door de softwareleverancier gepusht naar de hele klantenkring. Ideaal toch? 

Lees meer...

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt vaak vanuit een negatieve kant belicht, want de AVG levert een hoop extra werk op en er komen boetes aan! Natuurlijk is dit zo, maar waarom is de AVG helemaal niet zo slecht?

Lees meer...

Bij een kantoorverbouwinkje rees de vraag of “we de utp (data) bekabeling moeten vervangen of aanpassen”. Mijn reflex was: uiteraard! De meer dan 10 jaar oude meuk eruit, en wel snel naar cat6. Want wat is er nu stabieler dan een tof nieuw kabeltje, met een extra beschermde buitenmantel. Fijn opnieuw afmonteren op de patchstroken en verliefd naar de knipperende ogen van de adapter turen….. Geen verstoringen, robuust, veilig en gegarandeerde verbinding; Supermooi!

Lees meer...

Per 25 mei 2018 wordt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit is een Europese privacywet met als doel te zorgen voor veilige verwerking en uitwisseling van persoonsgegevens binnen de EU. Met de komst van de AVG worden niet alleen de privacyregels flink aangescherpt, maar ook de boetes kunnen vanaf dan oplopen tot 20 miljoen of 4 % van de jaaromzet. Momenteel zijn vele woningcorporaties bezig met het implementeren van maatregelen om te voldoen aan de wet. Het is goed om te zien dat privacy bij veel corporaties de nodige aandacht krijgt. Helaas ervaren deze goedwillende organisaties in de praktijk veel problemen omdat de wet abstract is. Zowel de Wbp als de AVG bevatten veel open normen. Dat wil zeggen dat bepaalde regels nog enige interpretatie vragen.

Lees meer...

Het uitbesteden van de kantoorautomatisering wordt door vele corporaties gedaan, omdat de kennis en techniek niet meer intern bij te houden zijn. Echter is dit niet simpel een kwestie van het verplaatsen van activiteiten. Hierbij worden de organisatorische consequenties vaak onderschat. Hoe zorg je er nu voor dat het “mannetje van de automatisering” niet wordt gemist?

Lees meer...

Binnen corporaties hoor ik geregeld: “onze datakwaliteit is slecht!” Vragen die dan direct in me op komen zijn waarom is de kwaliteit van de data zo slecht? En wanneer is de kwaliteit van de data goed, welke eisen worden er gesteld aan de data? Waar binnen de organisatie heb je last van slechte data of waar merk je het op? Waarom is datakwaliteit eigenlijk belangrijk?

Lees meer...

Veel ICT-leveranciers in de corporatiebranche zijn al geruime tijd volop aan het ‘Scrummen’. Geen langdurige ontwerp en/of inrichtingsfase, maar in sprints van één tot vier weken werkende producten opleveren. Ook de woningcorporaties zelf gaan mee in die beweging, maar zijn vaak nog zoekende naar de juiste aanpak en vervolgstappen. Het is daarom van belang om rekening te houden met deze 5 veelvoorkomende misvattingen over Scrum.

Lees meer...

Nintendo heeft het afgelopen jaar volop gescoord met het nieuwste spel Pokémon GO. Ook komen zij binnenkort met een nieuw spel van de oude kaskrakers: ‘Mario Bros’ voor op de Ipad/Iphone. Ik denk dat de meesten van jullie het wel kennen. Een leuk behendigheidsspel waarin je de hoofdpersoon Mario en zijn vriend Luigi door allerlei levels heen moet loodsen. Een computerspel waar je soms grappige verrassingen in tegen komt.

Lees meer...

Het maatschappelijk belang van informatie wordt steeds groter, met name omdat organisaties steeds afhankelijker worden van informatietechnologie. Het beveiligen van informatie is door de explosieve groei van gegevensuitwisseling via internet en door het gebruik van mobiele apparaten is in een stroomversnelling geraakt. Denk aan Het Nieuwe Werken, het gebruik van portalen, bestanden in de cloud en social media. Digitaal is het nieuwe normaal. Onvoldoende aandacht voor informatiebeveiliging kan leiden tot verlies of corruptie van gegevens, kosten, reputatieschade en gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit. Door de wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) per 1 januari 2016 is er binnen woningcorporaties steeds meer aandacht voor het thema informatiebeveiliging.

Lees meer...
vva-inovatisering

Innovatisering combineert de kennis van studenten met de huidige problematiek bij corporaties en zorgt op deze manier voor verrassende oplossingen. Dit initiatief combineert informatisering met innovatieve oplossingen. Zo krijgen de studenten meer zicht op de praktijk in het MKB, inspireren ze de business consultants van VVA en krijgen de klantorganisaties innovatieve oplossingen voor huidige praktijkcases. Oftewel een win-win-win situatie; Supermooi!

Lees meer...
Huurincasso

Als uiterste sanctie voor een huurder kan een corporatie kiezen voor huisuitzetting. In 2014 was in meer dan 85 procent van de 5.900 uitzettingen huurachterstand de oorzaak. De totale huurachterstand bedroeg maar liefst 268 miljoen euro in 2014. Het doel van een corporatie is natuurlijk om het aantal huisuitzettingen zo laag mogelijk te houden. Een beter huurincasso-proces kan daar een bijdrage aan leveren.

Lees meer...
Datalekken woningcorporaties

Sinds 1 januari 2016 is de nieuwe Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) van kracht. Een grote verandering voor organisaties is dat datalekken vanaf dat moment gemeld moeten worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (voormalig College bescherming persoonsgegevens). In bepaalde gevallen moeten ook de betrokkenen (de mensen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt) ingelicht worden. Als een organisatie zich niet conformeert aan de wet, kunnen boetes oplopen tot 820.000 euro of 10 procent van de jaaromzet. De nieuwe wet geldt ook voor woningcorporaties. Om die reden is informatiebeveiliging ‘opeens’ een hot item binnen de branche. Reden genoeg om het daarover te hebben.

Lees meer...

Over lean is al veel gesproken en geschreven. We laten daarom in het midden of het een hype, een filosofie of een aanpak is. Wat mij betreft is het een manier van werken waarbij iedereen binnen de organisatie zich richt op het creëren van klantwaarde in alle processen en daarbij verspillingen probeert tegen te gaan. Lean komen we in de corporatiebranche steeds vaker tegen. En daarmee ook op het domein van informatisering en automatisering. We zien echter twee duivelse dilemma’s: klantwaarde versus risicomanagement en kosten die voor de baten uitgaan. Eerder besprak ik het het eerste dilemma. Laten we nu eens naar het tweede dilemma kijken.

Lees meer...

Nicholas Carr (onder andere bekend van het artikel IT doesn’t matter) schrijft in zijn laatste boek The Glass Cage over de toename van automatisering om ons heen en de veranderende rol van de mens hierdoor. Carr gebruikt hierbij het voorbeeld van een piloot, die tegenwoordig veel meer opzichter is van de instrumenten in zijn vliegtuig dan dat hij deze daadwerkelijk bestuurt. De huidige generatie piloten is het besturen van een vliegtuig verleerd en in noodsituaties kan dit leiden tot foute beslissingen waardoor een vliegtuig een ongeluk kan krijgen, betoogt Carr. Dit voorbeeld kan doorgetrokken worden naar de corporatiesector.

Lees meer...
Disruptie in de corporatiesector

Een groot gevaar voor bestaande organisaties en sectoren is disruptie. Ontwrichting in goed Nederlands. Kijk maar eens wat Uber heeft gedaan met de taxibranche. Of Airbnb in de hotelwereld, Spotify in de muziekindustrie en Netflix met televisiezenders. En laten we de telecombranche niet vergeten, met WhatsApp als belangrijkste voorbeeld. In iedere sector ligt ontwrichting op de loer. Ook bij woningcorporaties. In deze blog leg ik uit waarom en vraag ik me af wanneer het gebeurt. En op welk gebied.

Lees meer...
prestatie inkoop

Als adviseur heb ik al veel selectietrajecten begeleid namens de klant. Zodoende heb ik een prima trackrecord opgebouwd en kan ik mezelf specialist noemen op het gebied van selectie en implementatie van software. Waardevol natuurlijk. Maar ik was met name een specialist in het voorkomen van fouten door de leverancier, managen van verwachtingen van de klant en indekken van mogelijke risico’s door die bij de leverancier te leggen. Kan dat niet anders?

Lees meer...

Over lean is al veel gesproken en geschreven. We laten daarom in het midden of het een hype, een filosofie of een aanpak is. Wat mij betreft is het een manier van werken waarbij iedereen binnen de organisatie zich richt op het creëren van klantwaarde in alle processen en daarbij verspillingen probeert tegen te gaan. Lean komen we in de corporatiebranche steeds vaker tegen. En daarmee ook op het domein van informatisering en automatisering. We zien echter twee duivelse dilemma’s: klantwaarde versus risicomanagement en kosten die voor de baten uitgaan. Laten we eens naar het eerste dilemma kijken.

Lees meer...

Contact

Postbus 834
4600 AV Bergen op Zoom

Telefoon

Martijn Videler: 06 29 54 26 30
Piet Verdult: 06 22 21 36 97

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies om het verkeer op de website te analyseren.

Akkoord

Over VVA-informatisering

VVA-informatisering is een innovatief en onafhankelijk informatiseringsbureau. We werken op het snijvlak van organisatie en ICT. En spreken beide talen.

Onze projectleiders, adviseurs en coaches zijn experts op het gebied van digitale strategie, online dienstverlening, softwareselectie en -implementatie, slimmer werken en organisatie inrichting. Lees meer...

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?