Procesarchitectuur voor woningcorporaties gepubliceerd

By mei 13, 2011 juli 23rd, 2020 Nieuws

VVA-informatisering heeft speciaal voor de woningcorporatiebranche een standaard proces-architectuurmodel ontwikkeld. Ook voor de zorgbranche hebben wij eenzelfde model ontwikkeld. De procesarchitectuur is door VVA-informatisering ontwikkeld als praatplaat bij een fusietraject tussen twee Brabantse woningcorporaties. Deze praatplaat is onlangs gepubliceerd in XR Magazine. Dat is het platform en online vakblad voor managers en architecten met nieuws en artikelen over ICT- en informatie architectuur.

Beide corporaties maakten gebruik van compleet andere applicaties. Het plotten van de verschillende applicaties op deze plaat bleek een handig hulpmiddel om overzicht te creëren. In één oogopslag werd helder welke processen binnen corporatie X en Y door welke applicaties werden ondersteund. Dat was de ist-situatie.

Zo’n architectuurplaat met logische ordening zegt toch meer dan een lijstje in Excel, zo werd duidelijk. Van de strategische koers van de nieuwe fusieorganisatie zijn destijds architectuurprincipes afgeleid die onder andere betrekking hadden op (uniformering van) dat applicatielandschap. Dus ook de soll-situatie kon prima worden opgetekend.

Later is binnen de gemeenschap van woningcorporaties de eerste opzet voor een referentiearchitectuur gemaakt: CORA. Die procesordening vertoont veel overeenkomsten, maar het betreft een wat andere doorsnede. Bovendien is deze gemaakt met een ander doel: het tonen van samenhang tussen alle corporatieprocessen. En daarin zit ook de kracht van architectuurplaten: voor ieder doel een plaat op maat!

Download hieronder de architectuurplaat.

Delen op:

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op LinkedIn