Bij een kantoorverbouwinkje rees de vraag of “we de utp (data) bekabeling moeten vervangen of aanpassen”. Mijn reflex was: uiteraard! De meer dan 10 jaar oude meuk eruit, en wel snel naar cat6. Want wat is er nu stabieler dan een tof nieuw kabeltje, met een extra beschermde buitenmantel. Fijn opnieuw afmonteren op de patchstroken en verliefd naar de knipperende ogen van de adapter turen….. Geen verstoringen, robuust, veilig en gegarandeerde verbinding; Supermooi!

Dit bleek echter te stuiten op “draadloze weerstand”. “Wat nou bedraad!? Dat is zo jaren negentig.” Er wordt beweerd dat sommige wifi oplossingen zelfs sneller zijn dan een bedraad netwerk. Alle nadelen van ‘vroegah’ zijn verleden tijd. Verstoringen van radio of andere golven? Niet meer aan de orde, filteren we weg. Minder snel? Nee zeker niet, de accespoints(AP) zijn super en gaan zeker net zo snel als bedraad. Beperkt bereik? Nuhhh, we hangen een paar extra AP neer. Veilig? Jaaaa zeker veilig, in de bijbehorende controllersoftware kan alles perfect worden geregeld. Wat als data en spraak over wifi gaan? Is goed te scheiden en te managen; geen probleem! Stabiel? Uhhh jazeker, geen klachten gehad. Daarnaast nog super flexibel…… Duur? Nee zeker niet duurder dan bedraad, reken op een fikse besparing! En daarbij, je wilde toch sowieso wifi behouden op je kantoor?

Poeh, daar had ik niet van terug. Terug in mijn hok. Stiekem flink wat onderzoek gedaan. Zou het echt zo zijn? Kunnen alle apparaten (printers, alarmen, beveiligingen etc) uitgerust worden met een wifi adapter? Hmmm ja het nieuwe spul wel zag ik. Hoe zit het met de telefoontoestellen? Die gaan we later vervangen, maar nu? Misschien toch nog een paar kabeltjes trekken? Voor die wifi accespoints moet er sowieso een kabel (of twee) getrokken worden. Hoe zit het eigenlijk met de levensduur van die accespoints? Lijkt me minderlang dan een kabel. Dan de kosten. Nog eens rekenen. Blijkt dat er wel een prijsverschil is, maar die is veel minder groot dan gedacht.

Rug weer recht: ja wifi oplossingen van nu zijn zeker robuuster en beter in control. Zou ik adviseren om je kantooromgeving volledig af te laten hangen van een draadloze oplossing? Nee, voorlopig niet! Over 5 jaar nog eens kijken.