Succes? Kleine specialistische adviesorganisatie!

By oktober 5, 2010 juli 23rd, 2020 Nieuws

De Nederlandse publieke sector slaagt er nog steeds niet in om IT projecten tot een succes te maken. Ruim 80 procent van de grotere projecten kent budgetoverschrijdingen. Deze overschrijding is in 60 tot 70 procent 20 procent of meer. Daarnaast wordt in praktisch alle gevallen de deadline overschreden en worden de vooraf bepaalde doelstellingen niet behaald. Dit blijkt uit het door MarketCap International gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Public Sector: IT Project Evaluations’. Het kan ook anders: “Bij bijna alle door MarketCap als succesvol gekwalificeerde projecten was de uiteindelijke leiding in handen van een kleine specialistische adviesorganisatie.”

Gemiddeld meten de onderzoekers een totale budgetoverschrijding tussen de 39 procent (zorgsector) en 67 procent (centrale overheid). Voor de centrale overheid betekent dit bijvoorbeeld een absolute overschrijding met bijna 900 miljoen euro, wat neerkomt op 185 miljoen in 2010. De vraag is of deze overschrijdingen voorkomen hadden kunnen worden, stellen de onderzoekers.

Een verdere analyse wijst zelfs uit dat de bestaande IT projecten niet alleen veelal binnen budget, maar zelfs met een lager budget uitgevoerd hadden kunnen worden. “De voornaamste reden voor deze gang van zaken is slecht project- en procesmanagement”, aldus de onderzoekers. Het beheer komt vaak neer op sturing van bovenaf, en zonder voldoende kennis van zaken kan dat funest uitpakken.

Grote IT system integrators zoals Centric, Logica of Ordina gaan hierdoor vaak aantoonbaar serieus de fout in bij IT projecten binnen de publieke sector. Zij beantwoorden kort door de bocht alleen aan de gevraagde ‘bestekken’, maar vergeten de totale keten en de aansluiting daarop. Bij bijna alle door MarketCap als succesvol gekwalificeerde projecten was de uiteindelijke leiding in handen van een kleine specialistische adviesorganisatie.

Bron: CRN

Delen op:

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op LinkedIn